Makóról

Makó, Magyarország legvirágosabb városa

Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén, Szegedtől 30 km-re található.

Makó a vörös és fokhagymájáról lett híres. Hagymatermesztők és kereskedők városa volt.
Makó utcáit rótta, és a helybéli gimnázium tanulója volt József Attila. Itt adták ki első verses kötetét 1922-ben Szépség Koldusa címmel.
Az előszót Juhász Gyula költő írta, aki a makói gimnáziumban tanított. Kötődött Makóhoz Móra Ferenc is. József Attila legnagyobb pártfogójának, Dr. Espersit Jánosnak egykori házában ma állandó kiállítás várja az érdeklődőket.

Több híres szülötte is van városunknak: Pulitzer József újságíró, sajtócézár, Galamb József a híres T-modell megalkotója, Erdei Ferenc, hagymakertész családból származó szociológus, Páger Antal Kossuth –díjas színész.
Makó 2004-ben Magyarország legvirágosabb városa verseny első helyezését nyerte el. 2005-ben Európa ezüstérmes virágos városa lett. Sétáljanak velünk!

Szeged felől a városba érkezve, a volt Korona Szálló impozáns épülete fogadja az ide látogatót. A Koronában működik a Konferencia és Szolgáltató Központ. Vele szemben az 1927-ben épített neobarokk Bérpalota a város legreprezentatívabb lakóháza. Az erkélyei alatt Közép- Európa második legnagyobb fecske kolóniája található. A főtéren tovább haladva található a klasszicista stílusban épült Városháza, hajdan Csanád megye székháza volt.
Makovecz Imre tervei alapján elkészült Makón a Hagymaház kulturális központ.

Nyáron a szabadtéri színpadán hagyományosan megrendezésre kerül az Operett Fesztivál és a Makói Muzsika. A nézők létszáma ma már meghaladja a 3000 főt.

Egy szép, hosszú városi séta után javasoljuk, hogy látogassanak el a makói Termál- és Gyógyfürdőbe. Szép környezet, és medencék várják a fürdőzőket és gyógyulni vágyókat. Bővebb tájékoztatást nyújt fürdő honlapja: www.hagymatikum.hu

Makóról kirándulni lehet a környező falvakba. Kiszomboron található a Rotunda az ország legszebb hatkaréjú körtemploma, amely a 13. század elején épült román stílusban. Makótól 12 km távolságra fekszik Óföldeák a római katolikus erőd templom páratlan értékű műemlék, 1400 körül épült. A 15. században vaskos erődfalat és sáncokat vontak a templom köré. A közelmútban végzett szakszerű műemléki helyreállítással valóságos építészeti gyöngyszem lett, amelyet még fokoz a jelzésszerűen fölfalazott erődfal.
A városban eltöltött idő ideális arra, hogy rövid úton egy – egy napos kirándulást szervezzünk Aradra, Temesvárra, és Szabadkára. Annak, aki nem gépkocsival érkezik, Makóról minden reggel indul autóbusz és délután jön vissza.
A határ közelsége miatt Makó kedvezőhely konferenciák, üzletember találkozók megrendezésére, melyek résztvevői magyar – román – szerb üzletemberek.
Makó határában húzódik a Maros folyó, két partját ősfák övezik a román határtól egészen Szegedig. Csónakkal, kajakkal végig lehet csorogni a Maros teljes hosszá a folyó lejtése miatt. Nagyon szép kerékpár túrákat lehet tenni a környéken.

Körös – Maros Nemzeti Park közelsége kiváló tanulmányúthoz ad lehetőséget, a semlyékes, tocsogós rétek állatvilágát kerékpártúrák során ill. a kilátótoronyból élvezettel lehet megfigyelni.
A jól élhető kisvárosnak gazdag programkínálata (Operettfesztivál, Makói Muzsika, Fürdőfesztivál, Hagymafesztivál, Haverock Party- Rockfesztivál) klímája, barátságos légköre a család valamennyi tagjának, baráti társaságnak, táboroknak kínál akár egész héten át élmény teli itt tartózkodást.